40. číslo týždenníka Novinky prináša

02.10.2005 Prešov

Cesty na Hornej Toryse opravené
Aspoň sčasti
Región - Formou verejno – súkromného partnerstve cez PPP projekt boli opravované cesty II. a III. triedy aj v okrese Sabinov. Tie sú v správe vyššieho územného celku. Časť opravených ciest bola odovzdaná posledný septembrový týždeň.
Z 145 km ciest tejto kategórie je až 65 v nevyhovujúcom stave. Prvá časť opravených ciest v okrese je 14 km.

„ Celková investícia predstavuje čiastku 31 miliónov korún, “ povedal po slávnostnom prestrihnutí pásky v obci Dubovica predseda PSK Peter Chudík. Bajerovce, Krásna Lúka, Poloma, Š. Dravce, Torysa, N. Slavkov, Krivany, Rožkovany a spomínaná Dubovica. To sú obce, kde časť komunikácií dostala nový asfaltový koberec. „ Doteraz v Rožkovanoch vyzerali miestne komunikácie dobre. Katastrofálne vyzerala vstupná cesta do obce. To nás veľmi trápilo, “ povedala starostka obce Marta Porembová a pokračovala: „ Bolo to veľmi rozbité. Cesta nebola opravovaná 35 rokov. Konečne sme sa dočkali a Rožkovany vyzerajú ako majú byť. “
Podobné údaje o predchádzajúcich opravách potvrdili aj ďalší starostovia. „ U nás sa cesty opravovali pred 34. rokmi. Pre motoristov je to teraz nebo, “ skonštatoval starosta ...

Novinky z parlamentu
Nezáujem o vtáčiu chrípku
Prešov/Bratislava – Jaroslav Jaduš, poslanec NR SR, predložil do parlamentu na prerokovanie niekoľko materiálov týkajúcich sa nášho regiónu. Prvý, aj keď prešiel s odretými ušami, sa zaoberal následkami povodní a prijatím preventívnych opatrení. „ Budem sa zaujímať predovšetkým o investičné akcie v oblasti protipovodňových opatrení. S predsedom ZMOS-u Michalom Sýkorom som konzultoval otázku pripravenosti obcí a existenciu povodňových máp, na základe ktorých by mali obce vypracovávať územné plány svojho rozvoja. Pri rozpočte chcem tiež predložiť návrh, aby boli obce saturované zdrojmi zo štátneho rozpočtu a aby im bola podaná odborná pomoc riadená rezortom Ministerstva životného prostredia, “ povedal Jaroslav Jaduš a pokračoval: „ Bol som mimoriadne sklamaný, že neprešla informácia o pripravenosti SR čeliť vtáčej chrípke. Vieme, že okolité krajiny nakupujú vakcíny, bohužiaľ poslancov NR SR nezaujíma epidemiologická situácia a zabezpečenie slovenských občanov, “ skonštatoval J. Jaduš.

Primátorovi nadelili 200 tisíc
Odmeny sa zvyšovali
Prešov – Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Prešove schválilo zvýšenie odmien poslancom, členom mestskej rady, členom komisie MsZ a členom výboru v mestskej časti o 17%.
Za predpokladu, že sa rokovanie mestského zastupiteľstva uskutoční 7-krát v roku, predstavujú navrhované zmeny ročný nárast výdavkov o 300 tisíc korún. Odmeny budú prvýkrát vyplatené už v októbri. Poslanci MsZ a členovia MsR tak za každé zasadnutie budú bohatší o 2100 korún. Zmena nastala pri priznávaní jednorazovej odmeny členovi komisie – poslancovi MsZ za prácu a činnosť v komisii. Na návrh poslanca Jána Balúna bola pôvodná suma do 5 tisíc korún ročne zvýšená a odsúhlasená do výšky 8 tisíc korún.
Upravila sa aj mzda zástupcovi primátora Stanislavovi Gobanovi – z pôvodných 35 400 korún na 37 880 mesačne. Dlhodobo uvoľnenému poslancovi MsZ na výkon funkcie Milanovi Lacovi z 34 300 korún na 36 700 mesačne. Sumy predstavujú odsúhlasených 7% pri úprave mzdy zamestnancov mesta Prešov.
Nijaká diskusia sa neviedla ani v prípade odsúhlasenia preddavku odmeny za I. polrok 2005 primátorovi mesta Milanovi Benčovi. Môže mu byť priznaná odmena do výšky 50% zo súčtov platov za I. polrok. Odmena pre prvého muža mesta predstavuje sumu 199 200 korún.

Rómov budú strážiť kamery
Stará tehelňa – bez múru
Prešov – Na svojom zasadnutí sa poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove venovali aj výstavbe múru v lokalite Stará tehelňa. V súvislosti s petíciou občanov bývajúcich v susedstve prijali niekoľko opatrení.
Do konca roka by sa malo upraviť oplotenie Domu dôchodcov na Veselej ulici zo strany Starej tehelne tak, aby sa zamedzil vstup nepovolaných osôb do areálu domova. Rozporuplným bodom, v istých častiach až smiešnym, bolo zabezpečenie ochrany súkromných záhrad obyvateľov bývajúcich v blízkosti Starej tehelne severným smerom k záhradkárskej osade, a to výstavbou oplotenia z oceľových stå pikov a plastového pletiva. Zhoda nastala jedine v tom, dokedy by múr asi vydržal. Návrh na 3-metrový betónový múr v då žke 600 m okolo nájomných bytov neprešiel. Na sťažnosti občanov reagovala aj mestská polícia. ...

Koľko zozbieral Jastrab?
Cieľom bolo zvyšovanie disciplíny účastníkov cestnej premávky a pozitívne ovplyvnenie vývoja dopravnej nehodovosti. Pokuty boli len sekundárnym cieľom dopravno – bezpečnostnej akcie známej ako Jastrab. Od 19 do 25 septembra sme na cestách videli viac policajtov ako je bežné. Do akcie bolo počas celého týždňa a v celom kraji zaradených 904 príslušníkov Policajného zboru rôznych služieb. Okrem nich sa na akcii podieľalo aj 21 osôb z mimorezortných orgánov a organizácií, najmä z vojenskej polície, colnej správy, dobrovoľných strážcov poriadku, mestských a obecných polícií. Počas akcie Jastrab policajti v Prešovskom kraji zistili celkom 3496 priestupkov proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Z tohto počtu 2 632 priestupkov prejednali na mieste v blokovom konaní. Do štátneho rozpočtu pribudli takmer dva milióny korún. Dohováraním bolo riešených 706 prípadov. Policajti zistili aj 50 prípadov, kedy vodič viedol vozidlo pod vplyvom alkoholu a zadržali 45 vodičských preukazov. Okrem dopravných priestupkov policajti odhalili 6 trestných činov a zaistili dve osoby, po ktorých bolo vyhlásené pátranie. Policajný jastraby zadržali aj 47 osvedčení o evidencii vozidla a tri tabuľky s evidenčnými číslami vozidiel.

Prešovčania ignorovali hromadnú vakcináciu psov
V Prešove žije podľa odhadu okolo 2 tisíc psov. Prešovská radnica zorganizovala hromadnú vakcinácia psov, na ktorú prišlo 17 majiteľov so svojimi psami. Od rána na nich čakali traja veterinárni lekári na dvoch stanovištiach. Veterinárny lekár Dušan Harbáč, „ neviem si predstaviť dôvod, prečo bol takýto nezáujem o vakcináciu. Z vlastných skúseností viem, že v malých obciach, kde informáciu vyhlásia v miestnom rozhlase, príde na zaočkovanie 50 i 100 psičkárov. “ Aj v Prešove po minulé roky chodievalo na preventívu proti besnote okolo 100 až 200 majiteľov štvornohých miláčikov. Terajší nezáujem môže prameniť podľa veterinárov vo vysokej dani za psa a tým aj sťahovaním psov z mesta. Niektorí chovatelia preferujú zaočkovanie psa kombinovanou injekciou, ktorá ho chráni nielen proti besnote ale aj iným chorobám. Vakcinácia proti besnote dnes vyšla chovateľov psov na sto korún. Podľa vyjadrenia tlačového tajomníka Mestského úradu v Prešove Michala Kaliňáka, mesto organizuje vakcináciu pravidelne už desať rokov, vždy v posledný septembrový víkend. „ Organizovaným očkovaním vytvárame ...

Kronospan otvoril dvere verejnosti
Prešov – Prednedávnom sa otvorili dvere spoločnosti Kronospan. Firma, ktorá je jediným výrobcom laminátových podláh na Slovensku, usporiadala 4. Deň otvorených dverí. Brány boli otvorené pre širokú verejnosť. Program bol spojený aj s prehliadkami jednotlivých prevádzok.
Ako dodal konateľ spoločnosti Dušan Šneider, „ tento deň je príležitosťou, kedy sa laická verejnosť môže dozvedieť mnohé zaujímavosti zo života drevospracujúceho závodu. Tiež si môže zblízka prezrieť používané linky, stroje a technológie a vidieť, ako z drevnej suroviny vzniká doska a následne z nej iné produkty. “ Prehliadka po závode priblížila prácu robotníkov. ...

Projekt pre bezdomovcov a závislých
PREŠOV – Gréckokatolícka diecézna charita v Prešove rozbehla nadnárodný projekt Back on track (Návrat na cestu) s dvomi mimovládnymi organizáciami der Stjiel v Holandskom kráľovstve a Spoločenstvom pomoci sv. brata Alberta v Poľsku. Projekt je zameraný na resocializáciu bezdomovcov a ľudí so závislosťou na návykových látkach.
Náklady na všetky národné projekty podporila Európska únia, ktorá rôznym dielom finančnej pomoci vykryje náklady z Európskeho sociálneho fondu. Då žka projektu je dva a pol roka. Podľa zástupcu Gréckokatolíckej diecéznej charity v Prešove Eduarda Malatínca zmyslom partnerstva je výmena myšlienok a metód sociálnej práce v jednotlivých krajinách. Slovenská strana nazvala svoj národný projekt Šanca na nový začiatok, ...

Poker „ rozdal karty“
Spoločne riešia problémy východu
Prešov – Úvodná konferencia spoločného projektu Prešovského a Košického samosprávneho kraja pod názvom POKER, ktorá sa konala minulý týždeň v Prešove, spojila 26 partnerských organizácií s cieľom posilniť regionálny rozvoj na úrovni NUTS II Slovensko – východ.
Spolupráca medzi krajmi s cieľom zapojiť sa do prípravy stratégie na programovacie obdobie 2007 – 2013, trvá už vyše roka. „ Košický a Prešovský kraj patria medzi regióny, ktoré sú na tom zle hospodársky i ekonomicky. Svedčí o tom aj fakt, že v štatistikách EÚ sme ôsmy najchudobnejší región. Preto obidva kraje hľadajú riešenia a možnosti rozvoja týchto regiónov, “ zdôraznil predseda PSK Peter Chudík. ...

Hlásia návrat k slušnej politike
Trojkoalícia SMER-SD, HZD a SNS verí vo víťazstvo
Prešov - Na podpore kandidatúry terajšieho župana Petra Chudíka na post predsedu VÚC a spoločnom postupe vo voľbách do zastupiteľstva PSK sa dohodli krajské organizácie dvoch opozičných a jednej mimoparlamentnej strany - SMER-SD, HZD a SNS.
Dôvody spojenia týchto troch strán pre nadchádzajúce voľby prezradili ich zástupcovia. „ Rozhodnutie vstúpiť do tejto trojkoalície malo hlbšie korene v minulosti. Dozrievalo dlhší čas a nakoniec sme sa dohodli na podpore kandidatúry Petra Chudíka na post predsedu VÚC, “ uviedol krajský podpredseda SNS Cyril Leško. Ako o programovo blízkych stranách hovoril o koaličných partneroch aj predseda HZD Jozef Grapa. „ Vo všetkých bodoch sme našli spoločnú reč. Jednania prebiehali korektne a je to na rozdiel od „ veľkej“ politiky návrat k slušnej politike, “ myslí si predseda HZD. O spoločnom kandidátovi na predsedu VÚC P. Chudíkovi sa vyjadril ako o človeku, za ktorého „ hovoria činy a je to najlepšie riešenie ako pokračovať v projektoch, ktoré tak dobre rozbehol. “ Samotný Chudík vníma toto spektrum politických strán orientované „ od stredu doľava ako koalíciu, ktorú podľa prieskumov akceptujú občania najviac. Sľubujeme si samozrejme od toho, tak ako každý iný, víťazstvo vo voľbách. “ Strany sa predbežne dohodli aj na povolebnom usporiadaní zastupiteľstva VÚC, kde by SMER obsadil 43 kresiel, SNS 12 a HZD 7. „ Ide však iba o predbežné počty, v týchto dňoch stále rokujeme o podpore aj so stranou ANO, “ doplnil informáciu krajský predseda SMER-u Stanislav Kubánek... .

Vytvorili kandidátsku jedenástku
Nezávislí chcú ponúknuť alternatívu
Prešov - S heslom „ Hráme za Vás“ a pod názvom Prešovská jedenástka (P11) sa verejnosti predstavili jedenásti nezávislí kandidáti na miesta poslancov v regionálnom parlamente, o zložení ktorého sa rozhodne vo voľbách 26. novembra.
Zloženie jedenástky je naozaj pestré - prím hrajú súkromní podnikatelia, nechýbajú ale ani advokáti, riaditeľ, vysokoškolský učiteľ, lekár, herečka a zastúpenie má aj novinárska obec. „ Naším cieľom je, aby sme ponúkli ľuďom alternatívu, za ktorou sa neskrývajú žiadne lobistické skupiny a nie je naviazaná na žiadnu politickú stranu. Je to alternatíva, ktorá bude skutočne hájiť záujmy občanov, ktorí sú zväčša oslovovaní
raz a potom sa na nich zabúda, “ opísal P11 Anton Bidovský, ...

Otvorili honorárny konzulát Holandského kráľovstva v SR
PREŠOV – „ Tak mi pán boh pomáhaj, “ týmito slovami zložil slávnostný sľub nový honorárny konzul Holandského kráľovstva na Slovensku Matúš Murajda na dvore firmy Gemor Fashion s. r. o. v Prešove. Ide o prvý honorárny konzulát Holandského kráľovstva na Slovensku a v poradí 33. honorárny konzulát cudzích štátov na Slovensku, pričom mimo Bratislavy pôsobili doteraz iba štyri takéto diplomatické úrady.
Honorárny konzulát bude sídliť vo spomínanej firme kde je Murajda konateľom spoločnosti. Firma vyše 13 rokov spolupracuje s holandskými partnermi v oblasti výroby a odbytu konfekcie. Vďaka tomu prišli do regiónu aj ďalší Holanďania, ktorí sa tu rozhodli investovať. „ Bude to centrum pre holandských podnikateľov, kde získajú potrebné informácie a kontakty. Verím, že to bude aj miesto, kde sa budú môcť obrátiť holandskí turisti, pokiaľ budú potrebovať pomoc. Pôjde o náš spoločný dom pre rozvoj všestrannej spolupráce, “ povedal počas inaugurácii holandský veľvyslanec Laurent Stokvis. ...

Husle sú na celý život
Veľký Šariš – V Šariši žije zručný husliar. Volá sa Ľubomír Slavkovský a na počudovanie lásku k remeslu nezdedil po rodičoch. Nájsť ho však nebolo ľahké. Cestu k nemu nám nakreslil kameňom na betón jeden ochotný Šarišan.
Pri vchode nás čakala výstraha – Pozor zlý pes! Tak sme radšej od bránky zakričali, aby sme si domov neodniesli okrem umeleckého zážitku aj zopár „ kusancov“ . Veď predsa, zručných husliarov nie je na Slovensku až tak veľa a my nevieme, čo za unikátne kúsky pes stráži.
Podarilo sa. Rodina Slavkovských nám vyšla v ústrety. Najprv to bol otec Ľubomír, hneď za ním vyšla manželka Janka a malá Sára. Syna Dávida sme našli v remeselníckej dielni.
Ale pekne poporiadku. Najskôr káva. Usadili nás do krásnej starožitno-modernej obývačky, kde okrem kozuba, teplo domova udržiavalo aj mohutné krídlo, na ktorom boli vystavené troje huslí. Tak, kedy práve husle zmenili váš život? „ V podstate počas štúdia na vysokej škole. Dostal som sa do dielní majstrov v Čechách, “ rozhovoril sa Ľubomír. ...
 

Vyberte región

mark